Zalety diety śródziemnomorskiej

Zalety diety śródziemnomorskiej

Jeśli szukasz planu zdrowego odżywiania w sercu, dieta śródziemnomorska może być odpowiednia dla Ciebie. Dieta śródziemnomorska łączy w sobie podstawy zdrowego odżywiania z tradycyjnymi smakami i metodami przygotowywania potraw kuchni śródziemnomorskiej.

Dlaczego dieta śródziemnomorska?

Zainteresowanie dietą śródziemnomorską rozpoczęło się w latach 60-tych od obserwacji, że choroba wieńcowa powodowała mniej zgonów w krajach śródziemnomorskich, takich jak Grecja i Włochy, niż w Stanach Zjednoczonych i Europie Północnej. Kolejne badania wykazały, że dieta śródziemnomorska wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia czynników ryzyka chorób układu krążenia. Dieta śródziemnomorska jest jednym z planów zdrowego żywienia zalecanych przez Dietary Guidelines for Americans w celu promowania zdrowia i zapobiegania chorobom przewlekłym.

Jest on również uznawany przez Światową Organizację Zdrowia za zdrowy i zrównoważony wzór odżywiania oraz za niematerialne dobro kulturowe przez Zjednoczoną Narodową Organizację Edukacyjną, Naukową i Kulturalną.

Co to jest dieta śródziemnomorska?

Dieta śródziemnomorska to sposób odżywiania się oparty na tradycyjnej kuchni krajów leżących nad Morzem Śródziemnym. Choć nie ma jednej definicji diety śródziemnomorskiej, to jednak jest ona zazwyczaj bogata w warzywa, owoce, całe ziarna, fasolę, orzechy i nasiona oraz oliwę z oliwek.

Do głównych składników diety śródziemnomorskiej należą:

  • Codzienne spożycie warzyw, owoców, całych ziaren i zdrowych tłuszczów
  • Tygodniowe spożycie ryb, drobiu, fasoli i jajek
  • Umiarkowane porcje produktów mlecznych
  • Ograniczone spożycie czerwonego mięsa

Innymi ważnymi elementami diety śródziemnomorskiej są wspólne posiłki z rodziną i przyjaciółmi, kieliszek czerwonego wina i aktywność fizyczna.

Na bazie roślinnej, nie na bazie mięsa

Podstawą diety śródziemnomorskiej są warzywa, owoce, zioła, orzechy, fasola i całe ziarna. Posiłki są budowane wokół tych pokarmów roślinnych. Umiarkowane ilości nabiału, drobiu i jaj są również kluczowe dla diety śródziemnomorskiej, podobnie jak owoce morza. Natomiast mięso czerwone spożywa się tylko sporadycznie.

Zdrowe tłuszcze

Zdrowe tłuszcze są podstawą diety śródziemnomorskiej. Są one spożywane zamiast mniej zdrowych tłuszczów, takich jak tłuszcze nasycone i trans, które przyczyniają się do chorób serca.

Oliwa z oliwek jest podstawowym źródłem dodatku tłuszczu w diecie śródziemnomorskiej. Oliwa z oliwek dostarcza tłuszczów jednonienasyconych, które obniżają poziom cholesterolu całkowitego i lipoprotein o niskiej gęstości (LDL lub „złego”). Orzechy i nasiona zawierają również tłuszcze jednonienasycone.

Ryby są również ważne w diecie śródziemnomorskiej. Tłuste ryby – takie jak makrela, śledź, sardynki, tuńczyk biały, łosoś i pstrąg jeziorowy – są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, rodzaj wielonienasyconego tłuszczu, który może zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają również zmniejszyć ilość trójglicerydów, zmniejszyć krzepliwość krwi oraz zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i niewydolności serca.

A co z winem?

Dieta śródziemnomorska zazwyczaj dopuszcza czerwone wino w umiarkowanym stopniu. Chociaż w niektórych badaniach alkohol wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia chorób serca, w żadnym wypadku nie jest on wolny od ryzyka. Wytyczne żywieniowe dla Amerykanów ostrzegają przed rozpoczęciem picia lub częstszym spożywaniem alkoholu ze względu na potencjalne korzyści dla zdrowia.

Jedzenie na sposób śródziemnomorski

Chcesz spróbować diety śródziemnomorskiej? Te wskazówki pomogą ci zacząć:

  • Jedzcie więcej owoców i warzyw. Wyceluj od 7 do 10 porcji dziennie owoców i warzyw.
  • Wybieraj produkty pełnoziarniste. Przerzuć się na chleb pełnoziarnisty, zboże i makaron. Eksperymentuj z innymi pełnymi ziarnami, takimi jak bulgur i farro.
  • Używaj zdrowych tłuszczów. Spróbuj oliwy z oliwek jako zamiennika masła podczas gotowania. Zamiast wkładać masło lub margarynę do chleba, spróbuj zanurzyć je w aromatyzowanej oliwie z oliwek.
  • Zjedz więcej owoców morza. Jeść ryby dwa razy w tygodniu. Świeże lub pakowane w wodę tuńczyki, łososie, pstrągi, makrele i śledzie to zdrowy wybór. Grillowana ryba smakuje dobrze i wymaga niewielkiego oczyszczenia. Unikaj ryb smażonych w głębokim tłuszczu.
  • Zmniejszyć ilość czerwonego mięsa. Zastępuj rybę, drób lub fasolę mięsem. Jeśli jesz mięso, upewnij się, że jest chude i trzymaj małe porcje.
  • Ciesz się nabiałem. Jeść niskotłuszczowy jogurt grecki lub zwykły oraz niewielkie ilości różnych serów.
  • Dopraw to. Zioła i przyprawy wzmacniają smak i zmniejszają zapotrzebowanie na sól.

Dieta śródziemnomorska to pyszny i zdrowy sposób odżywiania się. Wiele osób, które przestawiają się na ten sposób jedzenia, mówi, że nigdy nie będzie jadło inaczej.

Czytaj więcej na: https://dietynatacy.pl/diety/dieta-srodziemnomorska/eioe_diqf

Previous Laseroterapia
Next Zorganizuj się: 5 Podstawowe akcesoria do smartfonów

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Kluczowe kroki w przygotowaniu obrazów do druku

Zobaczenie gotowego obrazu wyświetlanego online jest zawsze miłym uczuciem, ale w rzeczywistości posiadanie fizycznego wydruku daje zupełnie inny rodzaj satysfakcji. Dopiero po wydrukowaniu i zawieszeniu obrazu na ścianie cały proces

Life&Style 0 Comments

Tani smartfon z Androidem

Smartfony to niezwykle popularne urządzenia. Większość z nich należy do urządzeń, za które trzeba zapłacić nawet kilka tysięcy złotych. Na szczęście są już i takie, które mają bardzo dobre podzespoły,

Life&Style 0 Comments

Jak kolor płytek wpływa na nastrój?

Wiadomo, że kolory mają pewien wpływ na naszą osobowość i nastroje. Mając to na uwadze, niektóre kolory lepiej niż inne pasują do niektórych pomieszczeń. Poniżej znajduje się nasz przewodnik po

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź