Liofilizowany sok z buraka – kiedy go zażywać

Liofilizowany sok z buraka – kiedy go zażywać

Sok z buraków ma wiele przydatnych właściwości i ma najbardziej uzdrawiający wpływ na organizm. Dziś możemy bez trudu kupić liofilizowany sok z buraka – kiedy go zażywać i na co pomaga?

Jak korzystać?

Starożytni Egipcjanie i Hipokrates wiedzieli o leczniczych właściwościach soku z buraków i nawet opracowali na nich specjalną dietę. Dioscorides i Galen używali soku z buraków, a wielki Awicenna leczył nimi gorączkę i anemię, problemy trawienne, wrzody i choroby zakaźne.

Surowy sok buraczany od dawna jest stosowany w medycynie ludowej – najlepiej jest go uzyskać z cylindrycznego buraka o jednolitym ciemnym bordowym kolorze, bez żył i lekkich wtrąceń. Ponieważ świeżo przygotowany surowy sok z buraków zawiera substancje drażniące, które mogą powodować mdłości i wymioty. Dlatego nie zaleca się używania go natychmiast po ugotowaniu – najpierw zaleca się przechowywanie go w chłodnym miejscu (można w lodówce) przez 2-3 godziny , aby wszystkie szkodliwe związki zniknęły. Wygodniej jest jednak kupić gotowy produkt w sklepie.

Kiedy używać soku z buraków?

Sok buraczany jest skuteczny w różnych chorobach układu pokarmowego. Stymuluje funkcję wydzielniczą żołądka, aktywuje tworzenie i wydalanie żółci, normalizuje czynność jelit. W przypadku zapalenia żołądka i wrzodu trawiennego żołądka i dwunastnicy o niskiej kwasowości soku żołądkowego sok z buraków spożywa się w 0,5 szklance 3 razy dziennie 20-30 minut przed posiłkiem. W przewlekłych zaparciach świeży sok z buraków pije się na pusty żołądek w 0,5 szklance, aby uzyskać efekt przeczyszczający. Sok z buraków jest przydatny w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnić naczynia krwionośne i zwiększyć ich elastyczność. Dodatkowo zwiększa poziom hemoglobiny i normalizuje pracę mięśnia sercowego.

W przypadku nadciśnienia, skurczu naczyń i zwiększonej nerwowości zaleca się stosowanie soku z buraków z miodem (1: 1) lub sokiem żurawinowym (2: 1); weź 3-4 razy dziennie po 0,5 szklanki mieszanki 20-30 minut przed jedzeniem. W przypadku niedokrwistości przydatne jest użycie mieszanki soków buraczanego, marchwiowego i rzodkiewki pobranych w równych proporcjach. Lepiej smakuje napój z buraków i soku jabłkowego (po 0,5 szklanki) z dodatkiem 1 łyżeczki miodu.

Przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, ogólne działanie wzmacniające buraków pozwala skutecznie stosować sok do zwalczania przeziębień, zapalnych chorób płuc, zapalenia krtani, zapalenia gardła i migdałków oraz przeziębienia (w tym przewlekłego). Na przeziębienie weź sok z buraków z miodem (5: 1) 100-150 ml 2 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem. Ten lek jest również uważany za skuteczny w przypadku anemii i bezsenności. W przypadku zapalenia płuc, zapalenie opłucnej, świeży sok zaleca się przyjmować 2-3 razy dziennie, 100 ml na pół godziny przed posiłkiem. W przypadku kataru do nosa wpuszcza się świeży lub gotowany sok z buraków. Dla dzieci należy go rozcieńczyć wodą (1: 1). W przewlekłym nieżycie nosa stosuje się lekko sfermentowany sok, wkraplając go 3 razy dziennie, 2-3 krople do każdego otworu nosowego.

Previous Jak pielęgnować cerę nastolatków?
Next Wieczne pióro nie tylko na prezent

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

Nie daj się cyberprzestępcom

Internet stał się nieodłączną częścią naszego codziennego życia. Wykorzystuje się go do pracy, nauki, wymiany wiadomości lub jako formę relaksu w czasie wolnym. Niestety w sieci, tak jak i w

Wiadomości 0 Comments

TRZY WYPADKI JEDNEGO DNIA

W ubiegły piątek (19.05) na terenie powiatu toruńskiego doszło do trzech wypadków drogowych. W dwóch zdarzeniach udział brali motocykliści, w trzecim samochody osobowe. Okoliczności i przyczyny tych zdarzeń wyjaśniają policjanci

Wiadomości 0 Comments

Wieczne pióro nie tylko na prezent

Zdecydowana większość dokumentów wytwarzanych jest obecnie na komputerach. Klasyczne narzędzia pisarskie nie odeszły jednak do lamusa. Oczywiście nikt nie używa już dzisiaj do pisania gęsiego pióra. W powszechnym użyciu są

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź